PolyTrib 2022

datum: 20.12.2022

Konferenca PolyTrib 2022, posvečena tribologiji polimerov za raziskovalce iz akademskega sveta in industrije, je potekala 4. in 5. decembra 2022, in sicer prvič na v Stockholmu na Švedskem.

V programu je bilo 36 predavanj o najrazličnejših temah, povezanih s tribologijo polimerov: od elastomerov do visokozmogljivih polimerov, od kriogenih do visokih temperatur v suhih in mazanih pogojih. Raziskovalci iz inštitucij iz 12 različnih držav so predstavili svoje najnovejše ugotovitve. Tudi Analiza življenjskega cikla (LCA) je bila ena izmed ključnih tem, ki je bila v mnogih predstavitvah omenjena kot pomembna za trajnostni razvoj znanosti.

TINT so zastopali prof. dr. Mitjan Kalin kot eden od dveh predsedujočih in soorganizator konference ter štirje doktorski kandidati, ki so predstavili svoje rezultate:

  • Sebastjan Matkovič: “Tribological evaluation of thermosets in lubricated conditions”
  • Petra Jan: “Real contact area evolution of POM in sliding contacts with low sliding speed”
  • Pedro Martins Ferreira: “Lubrication of high-performance polymers with biodegradable esters: effects of temperature and aging”
  • Muhammad Shoaib Naseem Siddiqui: “Influence of load, sliding speed and heat-sink volume on the tribological behavior of polyoxymethylene (POM) sliding against steel”

Več informacij o PolyTrib 2022 najdete tukaj.

Naslednja PolyTrib konferenca bo potekala leta 2024 v Sloveniji.