GreenCOAT - Okolju prijazne, visoko zmogljive ter nizko-torne kontaktne površine, prilagojene reaktivnosti izboljšanih DLC-prevlek z ionskimi tekočinami

Trajanje projekta

2017 - 2020

Kategorija projekta

mednarodni

Partnerji

 

Instituto Pedro Nunes (IPN)

 

Norwegian University of Science and Technology (NTNU)


 

Vsebina projekta GreenCOAT se osredotoča na razvoj novih okolju prijaznih »zelenih« kontaktnih površin, ki temeljijo na inovativni HiPIMS tehnologiji nanosa DLC-prevlek, prilagojenih za delovanje z ionskimi tekočinami. Le-te predstavljajo zeleno obliko mazanja in so v skladu z vse bolj strogimi zakonskimi omejitvami glede emisij toplogrednih plinov, ki bodo kmalu zahtevane za vse visoko obremenjene mazane kontakte v avtomobilski in ostalih industrijah.

Sedanja EU in nacionalna zakonodaja za emisije je na podlagi memorandumov Združenih narodov že omejila uporabo nekaterih današnjih ključnih maziv, za katera pa ni na voljo sprejemljivih alternativ. Če v bližnji prihodnosti, tj. pred uvedbo še strožjih omejitev, ne bo razvitih novih učinkovitih zelenih alternativ za današnja vrhunska, a okolju neprijazna maziva, se bodo tehnične lastnosti ter trajnost številnih strojev in naprav pomembno poslabšale, povečala se bo obraba in trenje, posledično pa skrajšal industrijski investicijski cikel, kar bo imelo velike ekonomske in družbene posledice.

Ključni industrijski partnerji so slovenski Tajfun, eden vodilnih evropskih proizvajalcev v nekaterih segmentih hidravličnih komponent, TeandM, portugalsko podjetje, ki razvija vrhunske inovativne površinske prevleke, ter National OilWell Varco, ameriška multinacionalka, svetovno vodilna v proizvodnji komponent za naftne in plinske vrtine ter za okolju prijazno podporo storitev na naftnih poljih.

Aktualna vsebina, visoko kvalitetne znanstvene rešitve ter sodelovanje vrhunskih akademskih in industrijskih partnerjev so prepričali in vzbudili zaupanje programa M-ERA.NET v uspešen rezultat projekta, ki bo rezultiral v komercializaciji novih okolju prijaznih površinskih tehnologij za pogonske hidravlične sisteme v industriji.