Maziva in mazanje (PAP)

Temeljni cilji učnega načrta so posredovati študentom temeljna znanja s področja mazanih kontaktov v mehanskih sistemih, ki se medsebojno relativno gibljejo.

Letnik in semester

3.letnik - zimski semester

Št. točk

4

O predmetu

Pri predmetu spoznamo vrste in pomen maziv in njihov pomen pri kvaliteti mazanja ter kako se ti vplivi odražajo na trenje, mehanizme trenja in obrabe. Zato opredelimo tudi pomen in vlogo lastnosti kontaktnih površin, materialov in okolice ter spoznamo kako le-ti vplivajo na same lastnosti trenja in obrabe. V povezavi s temi vsebinami spoznamo tudi tehnike, ki so na voljo za analizo lastnosti površin, maziv in tribološkega obnašanja širših sistemov. Študent pridobi znanje za samostojne analize in vrednotenje temeljnih triboloških parametrov, kot so primernost materialov in obdelave površin, izbora maziv in mazanja ter obremenitev kontaktov. Pri tem podrobno spozna različne vrste maziv in njihove specifične značilnosti ter samostojno analizira pričakovane učinke mazanja in njihove vplive na trenje in obrabo ter poškodbe elementov.

MAZIVA IN MAZANJE - 2015/2016

 

Splošna pravila za vaje

Splošna pravila glede izvajanja oz. opravljanja vaj si lahko preberete TUKAJ.

Študenti morajo tako kot ostali člani Univerze v Ljubljani spoštovati Etični kodeks Univerze v Ljubljani ter Etični kodeks za raziskovalce Univerze v Ljubljani.

 

Potek vaj

Vaje potekajo z obiskovanjem vodenih vaj po dogovorjenem razporedu in oddajanjem poročil.

Navodila iz uvodne vaje bodo objavljena TUKAJ.

 

Urnik vaj in razpored po skupinah

Razpored študentov po skupinah bo objavljen naknadno.

Uvodna vaja za vse študente bo potekala v četrtek, 15. 10. 2015, ob 11:30 v predavalnici II/3B na Fakulteti za strojništvo.

 

Smernice za pisanje poročil

Po vsaki končani vaji sledi naloga, ki jo je potrebno oddati v dogovorjeni obliki - običajno v obliki poročila. Na vsaki vaji boste prejeli natančna navodila za izdelavo tega poročila. Nekaj splošnih smernic si lahko preberete TUKAJ.

 

Povezava za oddajo poročil!

 

Gradiva

Za gradivo je potrebna prijava.