GreenTRIBOS tretji skupni dogodek

datum: 22.10.2021

Tretji skupni dogodek (Network Wide Event - NWE) je bil organiziran s strani Univerze v Coimbri med 11. in 15. oktobrom 2021. Potekal je v živo, udeležili pa smo se ga tudi člani laboratorija TINT.

Tretji skupni dogodek (NWE) doktorskega programa GreenTRIBOS je potekal na Univerzi v Coimbri na Portugalskem. Sestavljen je bil iz dveh delov, in sicer iz predstavitev tem doktorskih nalog septembra in uradnega dogodka v oktobru, ki je obsegal strokovna predavanja, laboratorijsko usposabljanje in delavnice mehkih spretnosti za ESRje. To je bil prvi skupni dogodek, ki je potekal v živo, kjer so se študenti končno lahko spoznali med seboj in izmenjali znanje in izkušnje.

Prof. dr. Morina iz Univerze v Leedsu je imel predavanje o dodatkih v mazivih, prof. dr. Polcar iz Univerze v Southamptonu pa o supermazalnosti. Laboratorijsko usposabljanje je bilo organizirano na Centru za strojništvo, materiale in procese na Univerzi v Coimbri ter na Inštitutu Pedro Nunes. Obravnavane tehnike so bile SEM, EDS, AFM, XRD, DSC, TGA in nanoindentacija. Poleg znanstvenih sekcij so imeli GreenTRIBOS študentje tudi delavnice mehkih spretnosti, ki so obsegale predstavitveni trening, komuniciranje z javnostjo, podjetništvo in mentalno zdravje.

Proti koncu tedna je bil organiziran še voden ogled mesta s formalno večerjo s člani konzorcija. ESRji so si ogledali muzej Machado de Castro in prostore stare univerze v Coimbri z baročno knjižnjico iz 18. stoletja.

Po vrnitvi na domače univerze, študentje programa GreenTRIBOS nadaljujejo z delom na svojih projektih in se bodo ponovno sestali na četrtem skupnem dogodku, ki bo organiziran s strani Tehniške Univerze v Lulei na Švedskem.

 

Petra Jan, 22.10.2021