GreenTRIBOS četrti skupni dogodek

datum: 17.05.2022

Četrti skupni dogodek [Network Wide Event – NWE] projekta GreenTRIBOS je od 28. marca do 1. aprila 2022 organizirala Tehnična univerza Luleå (LTU) na Švedskem.

Zaradi omilitve omejitev Covida je bil to prvi NWE, kjer so se raziskovalci na začetku kariere [Early Stage Researcher – ESR] lahko osebno srečali s svojimi mentorji in je vključeval tudi obisk mesta Kiruna.

NWE je bil sestavljen iz znanstvenih usposabljanj, usposabljanj za različne prenosljive veščine, vmesnih pregledov in sestankov namenjenih upravljanju projekta, predstavitev napredka ESR in prostočasnih druženj. Udeleženci so imeli priložnost obiskati Švedski inštitut za vesoljsko fiziko (IRF), vesoljski kampus LTU in hotel Ice v Kiruni ter Univerzo v Luleå. Predavanja/usposabljanja so izvajali izobraževalci vsakega upravičenca in vabljeni predavatelji na teme osebnega razvoja in raziskovalne integritete, enakosti spolov, team buildinga, večkulturnega ozaveščanja, itd.

Poročanje o napredku projekta posameznega ESR je bilo razdeljeno na različne seje, ki so bile načrtovane za ločene dni. Vsaki predstavitvi je sledila 30-minutna seja vprašanj in odgovorov, kjer so sodelovali tako mentorji kot drugi ESR. Na koncu so mentorji vsakega ESR usmerjali s svojimi konstruktivnimi pripombami in predlogi za izboljšanje kakovosti njihovega raziskovalnega dela.

Mentorji so poudarili pomen poročil, ki pospešujejo tempo raziskovanja in svetovali ESR, naj še naprej sledijo časovnim okvirom. Za razliko od preteklih NWE so bili dogodki znanstvenega usposabljanja tokrat drugačni, saj so ESR obiskali različne raziskovalne ustanove in dobili predstavo o terenskem delu in aplikativnih raziskavah. Dogodek se je zaključil z veliko pozitivnega vzdušja.    

Talha Bin Yaqub in Petra Jan, 27.4.2022