Prof. dr. Mitjan Kalin prejel priznanje za enega najodmevnejših raziskovalnih dosežkov Univerze v Ljubljani v letu 2014

datum: 06.01.2015

Univerza v Ljubljani je med najodmevnejše raziskovalne dosežke univerze v letu 2014 uvrstila delo prof. dr. Mitjana Kalina, z naslovom Nano inženiring kontaktnih površin za molekularni nadzor mejnega mazanja in trenja.

Namen dogodka je bil poudariti usmerjenost univerze v raziskovanje in izpostaviti tiste raziskovalce, ki so letos dosegli še posebej vidne rezultate.

Prof. dr. Mitjan Kalin s sodelavci raziskuje relacije med omočljivostjo in površinsko energijo maziv in površin inženirskih materialov ter njihove učinke na adsorpcijo in trenje. V raziskavah je pokazal, da se na meji med mazivom in površino lahko pojavi molekularni zdrs, odvisen od omočljivosti in polarne površinske energije, ki odločilno vpliva na trenje. Ta površinski pojav se v triboloških modelih doslej ni upošteval, saj ga je prof. dr. Mitjan Kalin za realne inženirske kontakte prvič empirično ovrednotil. Ti izsledki v osnovi izrazito spreminjajo razumevanje generičnih mehanizmov trenja mazanih inženirskih kontaktov.

Prof. dr. Mitjan Kalin je pri tem dokazal, da je pri obravnavanju mazanih kontaktov nujno upoštevati parametre razširitvene omočljivosti, namesto doslej upoštevane adhezijske, za kar je s sodelavci izpeljal nov razširitveni koeficient. S tem je pojasnil, zakaj doslej ni bilo mogoče določiti funkcijske odvisnosti med omočljivostjo in trenjem.

Prav določitev neposredne zveze med lastnostmi površin v kontaktu, omočljivostjo in trenjem je še posebej pomembna z aplikativnega stališča, saj predstavlja neposredno orodje in kriterij za konstruiranje strojev in naprav z želenimi lastnostmi pri mazanju.

S takim inovativnim nano inženiringom površin in kontaktov je prof. dr. Mitjan Kalin dosegel tudi do 60 odstotkov manjše trenje v mazanih kontaktih, ob sicer enakih pogojih delovanja in uporabi enakih maziv, kar omogoča izjemne prihranke pri porabi energije v številnih mehanskih sistemih.