1. Mednarodna konferenca o tribologiji polimerov - PolyTrib 2014, 11.-12. september 2014, Bled

datum: 05.01.2015

11. in 12. septembra je na Bledu potekala 1. Mednarodna konferenca o tribologiji polimerov – PolyTrib 2014, ki jo je organiziralo Slovensko društvo za tribologijo. Kljub temu, da je bila to šele 1. konferenca, se je je udeležilo preko 70 udeležencev iz 11 različnih Evropskih držav.

Pomembno je dejstvo, da je izmed udeležencev iz 17 različnih raziskovalnih inštitucij in 20 podjetij, kar 34 udeležencev prišlo iz podjetij, ki so tako ali drugače povezana s tribologijo polimernih materialov.

Kot pove že ime konference, je bila glavna tema tribologija polimernih materialov. Pri tem je bil pomemben poudarek konference namenjen zobnikom iz polimernih materialov. Danes namreč, predvsem zaradi njihovih dobrih lastnosti in relativno nizke cene, v masovni proizvodnji vse pogosteje nadomeščajo jeklene zobnike v velikem številu različnih aplikacij.

bled2014-1

Otvoritev konference PolyTrib 2014

 

Na konferenci je bilo predstavljenih 20 prispevkov, od tega je bilo 6 predavateljev vabljenih. Dodatno je bilo v posterski sekciji še 5 prispevkov.

Naj za poudarek o vsebini konference izpostavimo vsaj Vabljena predavanja. Prof. dr. Patrick De Baets (Gent University, Belgija) je razpravljal o izzivih in priložnostih v tribologiji polimerov. Poudaril je, da je tu še veliko neraziskanih področij in problemov, ki jih bo potrebno razvozlati, če bomo želeli poglobiti znanje o obnašanju polimernih materialov v triboloških aplikacijah.

bled2014-2

Vabljeni predavatelj prof. dr. Patrick De Baets

 

Drugi vabljen predavatelj je bil Prof dr. Sergei Glavatskih (Royal Institute of Technology, Švedska), ki je govoril o možnosti uporabe polimernih materialov v drsnih ležajih. Polimerni materiali lahko, v primerjavi s klasičnimi materiali za drsne ležaje, bistveno izboljšajo njihovo nosilnost in tudi obratovalno dobo. Vabljeno predavanje je imel tudi g. Daniel Merken (Erlangen University, Nemčija), ki je predaval o trenju in obrabi polimernih materialov ter o njihovi prenosljivosti na obrabo polimernih zobnikov. Temu predavanju je sledil dr. Bernd Wetzel (Institute of Composite Materials, Nemčija). Dr. Wetzel je predaval o analizi triboloških lastnosti PEEK materialov ter o merjenju temperatur v drsnih kontaktnih. Drugi dan so sledila še tri vabljena predavanja. Prvo je imel dr. Stefan Beermann iz podjetna KissSoft. Govoril je o novem standardu za polimerne zobnike (VDI 2736).  Zadnjih 20 let namreč ni bilo veljavnega standarda za polimerne zobnike, tako da je novi standard prava osvežitev na tem področju. Temu predavanju je sledilo predavanje prof. dr. Igorja Emrija (Univerza v Ljubljani, Slovenija), ki je predstavil možnosti napovedovanja utrujenostnih poškodb pri elementih iz polimernih materialov ter osvetlil njihovo fizikalno ozadje. Zadnji vabljeni predavatelj je bil prof. dr. Mitjan Kalin (Univerza v Ljubljani, Slovenija), ki je razpravljal o posebnostih in s tem povezanih izzivih, s katerimi se srečujemo pri tribološki karakterizaciji polimernih materialov, saj se polimeri zaradi mehanskih in termičnih lastnosti razlikujejo od konvencionalnih materialov. Podal je nekaj možnih pristopov in smeri izboljšanja tribološke karakterizacije polimerov za realne aplikacije.

Udeleženci so lahko konferenco zapustili z veliko novimi informacijami s področja tribologije polimernih materialov, predvsem pa tudi z novimi poznanstvi in poslovnimi kontakti. Ob nadvse pozitivnih odzivih in uspehu konference, verjamemo, da se vidimo v še večjem številu na 2. konferenci PolyTrib, in sicer čez 2 leti.

Več o programu in druge informacije najdete na www.tint-polytrib.com.