GreenTRIBOS drugi skupni dogodek

datum: 11.03.2021

Drugi skupni dogodek (Network Wide Event - NWE) je bil organiziran s strani Fakultete za strojništvo, Univerze v Ljubljani med 15. in 26. februarjem 2021. Zaradi omejitev, povezanih s pandemijo Covid19, je dogodek sledil dobri praksi prvega NWE dogodka in potekal virtualno.

Na dogodku je sodelovalo vseh 12 ESR raziskovalcev, glavni člani GreenTRIBOS programa ter predstavniki partnerskih organizacij (TOTAL, Sandvik, Oerlikon, Volvo, Vattenfall, SKF, Cummins Turbo Tech., Hauzer, Huf, Portuguesa, Univ. of Minho, Univ. of Southampton, Czech Tech. Univ. v Pragi, Inst. P. Nunes, TEandM, Quercus, Ducom Inst., AdvaMat in ostali), ki so se lahko predstavili in izrazili interes glede projekta GreenTRIBOS. Virtualni dogodek je omogočil ESR raziskovalcem, da so predstavili svojo vlogo v MSCA projektu in trenutno stanje tehnike njihovih individualnih raziskovalnih projektov. Poleg tega so predstavili tudi rezultate mini skupinskih projektov (štiričlanske skupine), ki so bili zastavljeni v sklopu prvega NWE dogodka. Teme mini projektov so bile:

- zmanjševanje porabe energije s poudarkom na trenju

- zmanjševanje porabe virov s poudarkom na obrabi

- zmanjševanje izpustov in onesnaževanja s poudarkom na uporabi virov

gt2

Predstavitve so sprožile zanimive diskusije med ESR raziskovalci, mentorji in izkušenimi raziskovalci iz industrije. Drugi NWE dogodek je tako omogočal pridobitev uporabnih akademskih veščin. V sklopu drugega NWE je potekalo tudi več organizacijskih sestankov in srečanj komitejev, kot zastavljeno v projektnem planu.

Dogodek je bil v splošnem uspešen in produktiven. Posebne zahvale gredo ESR raziskovalcem, ki so vložili veliko truda v pripravo dobrih, podrobnih in razumljivih predstavitev, poleg tega pa se zahvaljujemo tudi vsem industrijskim partnerjem za njihovo prisotnost, ker brez njih diskusije ne bi bile tako poglobljene in uspešne.

Veselimo se naslednjega, 3. NWE dogodka, ki ga bo organizirala Univerza v Coimbri in bo morda že potekal v živo na Portugalskem.

Marko Soderžnik,11.3.2021