TINT pridobil največji projekt na Fakulteti za strojništvo UL doslej

datum: 30.01.2023

Mobility GT: Tribološke raziskave površin in kontaktov za zeleno mobilnost – CoFund projekt Obzorja Evropa prejel Pečat odličnosti, s katerim bo prof. dr. Mitjan Kalin koordiniral projekt 24 podoktorskih raziskav v vrednosti 7,6 milijonov evrov.

Konstruiranje površin in mejnih površinskih filmov je interdisciplinarno področje, zato je potrebno široko in hkrati poglobljeno znanje inženirstva, kemije, fizike in materialov. Ko temu dodamo še zahteve po zelenih in trajnostnih sistemih, raziskave in rešitve presegajo zmogljivosti ene same raziskovalne skupine ali univerze, zato zelena mobilnost, da bi uspela, potrebuje širše povezovanje.

Mobility GT ponuja financiranje 24 triletnih podoktorskih raziskav, od tega 12 na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, ter po 4 na Univerzi v Leedsu (UK), Tehnološki univerzi Luleå (SE) in Univerzi v Coimbri (P). V projektu sodeluje 51 pridruženih partnerjev iz 13 držav, od tega 11 pomembnih slovenskih izvoznikov avtomobilske industrije, kot so Hidria, Kolektor, IM, Hella, Mahle, Unior itd., pa tudi druga svetovno priznana podjetja, npr: Volvo, Scania, SKF, Oerlikon, Cummins, Infineum, KissSoft, Hauzer itd, ki bodo omogočili obvezno 3-mesečno usposabljanje podoktorskih raziskovalcev. Mobility GT predstavlja tretjo fazo v razvijajoči se evropski platformi TRIBOS, ki v koordinatorstvu prof. dr. Mitjana Kalina že upravlja evropsko magistrsko mrežo Tribos+  in doktorsko mrežo GreenTRIBOS.

Podoktorski raziskovalci bodo skupaj z mentorji raziskovali na področjih inovativnih medsektorskih raziskav, ki temeljijo na mednarodni mobilnosti, in zagotavljajo vrhunsko usposabljanje o tribologiji materialov, površin in mejnih filmov za prihodnost trajnostne zelene mobilnosti. Podoktorskim raziskovalcem je omogočena široka paleta tem in področij dela, od zelenega mazanja in površinske nanotehnologije do mejnih in tribokemijskih filmov, lahkih kompozitov in modeliranja mazanja ter proti-obrabnih in nizko-strižnih površinskih prevlek. Vse to je osrednjega pomena za evropski zeleni dogovor in potrebo po zmanjšanju skoraj nepredstavljivih 20–25 % celotne svetovne proizvodnje energije, ki se danes porablja za trenje. Program vključuje mednarodno izbirno komisijo za kandidate in projekte na najvišji svetovni ravni, med katerimi je polovica prejemnikov najvišje svetovne nagrade s področja tribologije (Tribology Gold Award). Mobility GT bo posebno pozornost namenil enakopravnosti spolov in etiki v raziskavah na podlagi Evropske listine in Kodeksa za zaposlovanje raziskovalcev.